Beharangozó 2020. szeptember 11., péntek

Feczkó Tamás: Gyorsan kell játszani

A válogatott mérkőzései miatt tartott szünetet követően ismét hazai pályán játszik a DVTK.  Feczkó Tamás vezetőedzőt kérdeztük a Honvéd elleni találkozóról.

Feczkó Tamás: Gyorsan kell játszani


Harmadszor is hazai pályán játszik az a DVTK, amelyik hagyományosan jobban szerepel itthon, mint idegenben. Előnyt lehet kovácsolni ebből? - tettük fel az első kérdést.

- Nem mindenkinek előny a hazai pálya, de nekünk a saját közönségünk előtt játszva megsokszorozódik az erőnk, mert a nagyszerű szurkolóink mindig átsegítenek a holtpontokon, és soha nem adjuk fel a harcot - válaszolt Feczkó Tamás. - Érdekes módon az ellenfél is szeret ide járni, legutóbb a volt játékosaim mesélték az MTK elleni találkozó előtt, hogy alig várták, hogy diósgyőri hangulatban játszanak.

Szaggatottan kezdődik a DVTK számára a bajnokság, minden mérkőzést egy “üres” hétvége követ előbb az FTC halasztása, majd a válogatott mérkőzései miatt (jövő héten pedig kupafordulót rendeznek, ahol Balassagyarmatra utazik a DVTK). Mennyire zavarja ez a felkészülést? - folytattuk a kérdezősködést.

- Az MTK elleni mérkőzéshez hasonló a mostani helyzet, ideális esetben nem két hét telik el két bajnoki között. Pótmegoldásként ezúttal a Vasas ellen játszottunk felkészülési mérkőzést, hogy ne essünk ki a ritmusból.

Hét közben Florent Hasani a koszovói, Hysen Memolla az albán, Szűcs Kornél a magyar U21-es, valamint Orosz Donát és Tóth Borisz a magyar U19-es válogatottal készült

- A többiekkel lehetőség nyílt egyénileg is foglalkozni. A hét elején pedig igyekeztünk összehangolni a csapatot, ne látszódjon, néhányan egy hétig külön készültek - avatott be a részletekbe a sportszakember. - Sajnos Orosz Donát sérülten tért vissza, az viszont biztató, hogy Hysen Memolla már hétfőn is le tudott ülni a válogatott kispadjára. Az MTK ellen szintén sérülés miatt lecserélt Márkvárt Dávid állapota javul, de csak a mérkőzés napján dől el, tudja-e vállalni a játékot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DVTK (@dvtkinstagram) által megosztott bejegyzés,

Mirko Ivanovski eltiltása ugyanakkor lejárt. - Örülök hogy ismét számíthatok rá, mert játékával és mentalitásával is nagy értéke a csapatnak - kommentálta a jó hírt a vezetőedző.

Michael Boris és Bódog Tamás egyaránt Németországban kezdett edzősködni, hasonló felfogásban játszik az MTK és a Honvéd.

- Mind a két csapat letámad, igaz a felállás különböző. Átlagban mérkőzésenként 12-13 szabálytalanságot követ el egy csapat az OTP Bank Ligában, az MTK ennek a dupláját csinálta ellenünk. A Honvéd játékát is a sikertelen labdaszerzést követő szabálytalanság jellemzi. Ennek egyszerű az ellenszere, ha gyorsan játszunk, akkor faultokkal sem tudják megállítani a támadásainkat. A presszing kétélű fegyver, ennek is megvan a hátránya. Mi ebből a hátrányból fogunk a magunk javára előnyt kovácsolni, persze a saját játékstílusunkat sem adjuk fel.

Az OTP Bank Liga előző kiírásában hazai pályán 2-1-re győzött a DVTK, a 23. fordulóban pedig fölényesen győzött idegenben.

- Legutóbb 4-0-ra nyertünk a Honvéd ellen Budapesten - emlékezett vissza a vezetőedző -, de abból sok következtetést nem lehet levonni, hiszen más az edző, más a játékstílus. Ráadásul nyáron még tovább erősítették a keretet, már összesen hét labdarúgójuk mutatkozott be hazája A-válogatottjában (Baráth Botond, Đorđe Kamber, Naser Aliji, Gazdag Dániel, Amadou Moutari, Ugrai Roland és Balogh Norbert, de kapott már meghívót Tamás Krisztián, Hidi Patrik és Zsótér Donát is -  a szerk.).

A Honvéd első bajnokija elmaradt a PAFC ellen, majd egyaránt vereséget szenvedett az MTK (1-3) és a Kisvárda (1-2) ellen.

- A mutatott játék alapján sokkal előrébb lenne a helyük a táblázaton - vélekedett Feczkó Tamás -, igaz három fordulót, két mérkőzést követően kár a tabellát nézni. Biztos vagyok benne, hogy a végén a mezőny első felében zárják a bajnokságot.

Végezetül a Vasas elleni felkészülési mérkőzést követő szavait idéztük fel: “A támadójáték ezúttal is rendben volt, védekezésben viszont javulni kell”.

- Minden héten dolgozunk mindegyik csapatrészen, egyrészt csiszoljuk a saját játékunkat, másrészt felkészülünk az ellenfélre, hogy ne érjen meglepetésként semmilyen húzás. Csak elő kelljen venni a fejükből a megoldókulcsot, ha bármilyen szituációban a pillanat tört része alatt kell döntést hozni. Ez egyaránt igaz a védekezésre és a támadásra, valamint az átmenetekre is - mondta végezetül Feczkó Tamás.

A másik kispad

 - Szép időszakot töltöttem Diósgyőrben, de az az időszak már lezárult, úgyhogy minden percem és gondolatom a Honvéd körül forog - nyilatkozta Bódog Tamás, a BHFC vezetőedzője. - Bízom benne, hogy eredményesen tudtuk kihasználni ezt a két hetet, és jobban szerepelünk, mint az eddigi két bajnokin. Nemcsak a szurkolók, mi is elégedetlenek vagyunk, mindenkit bánt, hogy két vereséggel kezdtük a bajnokságot, de azért dolgoztunk, hogy jobban és eredményesebben futballozzunk. A vereség után elsősorban a fejekkel kellett foglalkozni, közben pedig mi edzőnk is mindent átbeszéltünk, magunknak is feltettük a kérdést, hogy miért nem olyan a játék, amit szeretnénk látni. Ezért taktikailag is hozzátettünk ehhez a kéthetes időszakhoz, és emellett fontos kiemelni, hogy a játékosoknak ugyanúgy remek hozzáállással dolgoztak, mint eddig. Ki kellett őket rángatni a rossz hangulatból, amit tapasztaltunk a két vereség után, és úgy érzem, most már megvan az a pozitív hangulat, ami szintén kell ahhoz, hogy eredményesek legyünk.