Beharangozó 2020. október 2., péntek

"Minden játékrendszerre létezik megoldókulcs"

Szombaton ismét hazai pályán játszik a DVTK, az edzőváltásra jól reagáló Paks lesz az ellenfél. Feczkó Tamás vezetőedzőt kérdeztük a találkozóról.

"Minden játékrendszerre létezik megoldókulcs"


A DVTK jól kezdte a bajnokságot, azonban a legutóbbi két mérkőzésen vereséget szenvedett, kezdtük egy nem túl vidám témával a beszélgetést.

- Nagyon bosszantott, hogy Zalaegerszegen nem tudtunk annyi helyzetet kialakítani, mint a korábbi mérkőzéseken - emlékezett vissza a sportszakember. - Őszintén el kell mondani, az ellenfél kapusának nem akadt védeni valója. Ilyen többet nem fordulhat elő, elsőként ezen fogunk változtatni.

Pakson edzőváltás történt, Oszetrmájer Gábort Bognár György váltotta, aminek az első fordulóban meg is lett az eredménye.

- Jól ismerem Bognár György munkásságát, az NB II.-ben több alkalommal is meccseltünk egymás ellen - elevenítette fel Feczkó Tamás. - Minden csapatával ugyanazt a játékstílust képviseli, ezért számomra nem okozott meglepetést az MTK ellen látott felállás. Nagyszerűen mutatkozott be a paksi kispadon, de mi azon leszünk szombaton, hogy megmutassuk, sok munka vár még rá. 

A paksi csapat legutóbb három védővel állt fel, ami az NB I.-ben nem általános. Mennyire nehezíti ez meg a DVTK dolgát? - kérdeztük.

- Minden játékrendszerre létezik megoldókulcs, így csak azon múlik a siker, hogy az eltervezett játékból mennyit nem sikerül megvalósítani a pályán - reagált a vezetőedző.

Gheorghe Grozav és Polgár Kristóf eltiltása lejárt, az MTK elleni találkozón elszenvedett  sérüléséből felépült Márkvárt Dávid pedig már Zalaegerszegen beállt csereként.

- Az mindig megkönnyíti az edző dolgát, ha minden játékosa hadra fogható, különösen akkor, ha ezek a labdarúgók általában a kezdőcsapatban kapnak szerepet. A három labdarúgó visszatérésével megnőtt a variálási lehetőség a kezdőcsapat összeállításakor, és mérkőzés közben is könnyebben tudok változtatni.

Az előző bajnokságban hazai pályán 2-0-ra győzött a DVTK, és a paksi csapat 2017 óta nem szerzett gólt a DVTK vendégeként (a két csapat közös történelme itt böngészhető). Ezúttal melyik út vezet a győzelemhez?

- A győztes párharcok aránya nagyban befolyásolja a mérkőzés végeredményét. A  sportszerűség határán belül, de agresszíven kell játszani, mert az ellenfél is így tesz majd. Az MTK  Diósgyőrben 22-szer akasztotta meg szabálytalanul a támadásainkat (a DVTK ellen 14-szer ítéltek az összehasonlítás kedvéért - a szerk.), a Paks ellen is hasonlóra számítok, nekünk is fel kell venni a kesztyűt. 
Számunkra szombaton csak a győzelem elfogadható. Ezzel nem a zöld-fehérek játékerejéről mondok véleményt, hanem három forduló óta elkerül a siker, és már nagyon hiányzik. Mindenki tudja, hogy a három pont megszerzése több okból is fontos, hazai pályán, saját közönségünk által támogatva minden körülmény között nyerni kell - zárta Feczkó Tamás.

A másik kispad

A paksi csapat élén a bennmaradást kiharcoló Osztermájer Gábort a 4. forduló után váltotta Bognár György. Az egykori 50-szeres válogatott labdarúgó klubigazgatóként irányította a BVSC-t és az FC Sopront, az élvonalban pedig az MTK kispadján ült a kétezres évek elején. Az elmúlt évtizedben alacsonyabb osztályú csapatokat vezetett (III. Kerület, Baja, Csákvár, Budaörs), illetve a rövid ideig a Puskás Akadémia szakmai igazgatójaként is dolgozott.

- Akárcsak az MTK ellen, Diósgyőrben is agresszívnak kell lennünk - ígérte Bognár György. - Én egyáltalán nem preferálom azt a futball, hogy  visszaállunk a saját térfelünkre, aztán majd lesz valami, így idegenben, a DVTK otthonában is támadnunk kell! Nem fogok tehát kibújni a bőrömből, azt a focit kell továbbvinnünk, amit elkezdtünk a múlt hétvégén. A diósgyőri csapat és a közeg kiváló ahhoz, hogy egy jó meccset vívjunk egymással. Az biztos, mi nem fogjuk majd vissza magunkat, ami bennünk lesz, azt mind megpróbáljuk kijátszani, felvinni a pályára. Nem félni kell a DVTK-tól, hanem az új játékunkat kell játszanunk, és a lehető legtöbbet kell kihoznunk ebből a találkozóból is. Egy hétnyi közös munka már a hátunk mögött lesz, tehát jobban ismerni fogjuk egymást a játékosokkal, ez még többet segíthet.