Beharangozó 2023. augusztus 28., hétfő

A III. Kerület ellen játszik a DVTK a MOL Magyar Kupában

A többi élvonalbeli és másodosztályú csapattal együtt a DVTK is bekapcsolódik a MOL Magyar Kupa 2023/2024 évi küzdelmeibe. A 3. fordulóban a III. Kerület vendégeként játszik a Diósgyőr. A forduló hivatalos játéknapja 2023. szeptember 16., szombat és szeptember 17., vasárnap. A továbbjutás kérdése egy mérkőzésen dől el.

A III. Kerület ellen játszik a DVTK a MOL Magyar Kupában


MOL Magyar Kupa 3. forduló

2023. szeptember 16., szombat/szeptember 17., vasárnap
III. Kerület - Diósgyőri VTK

Az NB I.-es csapatok kiemeltek, a találkozó pályaválasztója az alacsonyabb osztályú csapat.

A MOL Magyar Kupa idei kiírásában a továbbjutás mindvégig egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben nem születik döntés, akkor 2x15 perces hosszabbítás, ha ott sem, akkor a büntetőpontról elvégzett rúgások döntenek.

Videóbíró is dolgozik az MTVA által élőben közvetített mérkőzéseken - amennyiben a helyszín alkalmas a VAR-rendszer működésére.

(A találkozó játéknapját és a kezdési időpontot a hazai csapat határozza meg, amennyiben a jogtulajdonos MTVA nem jelöli ki televíziós közvetítésre.)

Az ellenfél: III. Kerületi TVE

A DVTK és a III. kerületi TVE még sosem találkozott egymással a Magyar Kupában. A Diósgyőr legutóbb a Merkantil Bank Liga 2021/2022-es kiírásában 2022. március 20-án látogatott Óbudára és 1-0-ra győzött. 

III. Kerületi TVE

Alapítva: 1887
Klubszín: kék-fehér
Élvonalbeli idények: 25
Legjobb eredmény: NB I. 4. helyezett (1920/1921, 1924/1925, 1929/1930, 1932/1933)
Másodosztályú idények: 24 (+1 félbeszakadt)
Hivatalos honlaptve1887.hu

A helyszín

Az óbudai stadion centerpályájának felújítása miatt az eddigi bajnokikat a BVSC-Zugló stadionjában játszották, és a DVTK-t is ott fogadják.

NB III. Észak-Nyugati csoport

A III. Kerület négy fordulót követően a 8. helyen áll egy győzelemmel és 3 döntetlennel.

  1. forduló: PAFC II - III. Kerület 0-1
  2. forduló: III. Kerület - Sopron 0-0
  3. forduló: III. Kerület - Gyirmót II 2-2
  4. forduló: Komárom - III. Kerület 0-0
  5. forduló: III. Kerület - Bicskei TC (augusztus 30.)
  6. forduló: Szombathelyi MÁV Haladás - III. Kerület (szeptember 3.)
  7. forduló: III. Kerület - Dorogi FC (szeptember 9.)

Történelem

A III. kerületi Torna- és Vívóegyletet 1887. január 24-én alapították Óbudán. Az 1911-es élvonalbeli bemutatkozás után 1913 és 1937 között folyamatosan ott is szerepeltek. Emellett 1931-ben a Magyar Kupát is elhódították. Az '50-es évek elejéig a 2. és a 3. vonal között ingázott a csapat, majd három évtizedre - egy év kivételével - búcsút intettek a másodosztálynak, de a '70-es években néhány idényt eltöltöttek a Budapest I. osztályban is. A klub története 1987-ben a Területi-bajnokság Duna-csoportjának megnyerésével vett fordulópontot, ezt követően stabil NB II.-es csapattá váltak, 10 évvel később pedig már NB I.-es mérkőzéseket rendeztek a Hévízi úton. Az első év végén a Diósgyőr osztályozón búcsúztatta őket, de egyből visszatértek - újabb egy évre. A XX. századvégén anyagi gondok miatt megszűnt a profi labdarúgás Óbudán, és utánpótlás klubként kezdték újra. Fokozatosan egyre feljebb lépegetve az előző bajnokságban az NB III. Nyugati-csoport aranyérmeseként jogot szereztek az NB I.-es indulásra, de egy év után búcsúzni is kényszerültek. Jelenleg az NB III. Észak-Nyugati csoportjában szerepelnek és 4 forduló után egy győzelemmel és három döntetlennel a 8. helyen állnak. 

Egymás ellen

A DVTK története során első alkalommal 1965. október 31-én játszott Óbudán a III. Kerület vendégeként az NB I/B-ben és a piros-fehérek 0:0-s félidő után 0:3 arányban nyertek. A Preiner Kálmán által irányított DVTK a Tamás - Werner, Gál, Szigeti - Pócsik, Szucsányi - Oláh, Vári, Kiss, Deák, Sikora összeállításban lépett pályára. A Diósgyőri gólokat Oláh és Sikora (2) szerezték. A Nemzeti Sport beszámolója alapján "a vendégcsa­pat a nagy tét miatt kissé ide­gesen és kapkodóan játszott - különösen a csatársoruk. A szü­net után gyorsabbá, küzdelme­sebbé és főként kiegyensúlyo­zottabbá vált a játék. A tapasz­taltabb diósgyőriek a kínálkozó helyzeteket jobban kihasználták."

A második óbudai fellépésre csaknem 22 évet kellett várni, de a diósgyőriek 1987. október 7-én ismét elhozták a pontokat a III. Kerületi TTVE otthonából. A Száger György edzette DVTK a Veréb - Szlifka, Leskó, Dózsa, Takács - Huszák (Kiss, 67.), Fükő, Molnár, Szemere, Lengyel (Farkas, 67.), Kölln összeállításban játszott. A diósgyőri gólokat Kölln, Huszák (11-esből) és Farkas (2) szerezték. Érdekesség, hogy a 83. percben még 2-2 volt az állás, majd jött a csereként beálló Farkas János, és eldöntötte a két pont sorsát. A Nemzeti Sport beszámolója szerint „A hazai gárda a mérkőzés folyamán kétszer vezetett, de a pályán nem volt olyan irányító játékosa, aki az előny birtokában tartást adott volna a csapatnak. A borsodiak éretten, jól és rutinosan futballoztak és végeredményben egy nagyszerű érzékkel végrehajtott csere következtében Farkas jóvoltából magabiztosan nyerték a találkozót.”

A kilencvenes évek közepén három alkalommal vizitelt a Diósgyőr a másodosztályban Óbudán, a mérleg pont 50%-os, egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség került be a labdarúgással foglalkozó történelemkönyvekbe. Majd jött a piros-fehér sikerrel zárult osztályozó és a mai napig utolsó fellépés, egy 1999-es élvonalbeli győzelem. 
Az osztályozó

A legemlékezetesebb párharc az 1996/1997-es idény végén az NB I.-ért játszott osztályozó. A III. Kerület az élvonal 15., a DFC a másodosztály 2. helyezettjeként szerzett jogot csatára. Az első mérkőzése Óbudán a hazaiak 1-0-ra győztek, a visszavágón azonban - a később Horváth Ferenc segítőjeként Diósgyőrben is dolgozó - Szamosi Tamás öngóljával és Farkas Attila góljával a "diósgyőri indiánok" nyertek, és folytathatták az NB I.-ben. Tornyi Barnabás csapata az odavágón a Rácz R. - Földvári T., Džinović, Nagy S. (Tóth D., 58.), Farkas J. - Varga S., Kiser, Buliga, Chiratcu - Berecz (Vitelki a 79.), Kotula, a visszavágón 14 ezer néző előtt a Rácz - Džinović - Földvári T., Farkas A., Tóth D. - Chiratcu, Kiser, Dancs (Vitelki, 68.), Buliga - Lehoczky, Kotula (Berecz, 78.) összetételben vívta ki a feljutást.

Legutóbb 2022 tavaszán játszott a DVTK Óbudán a Merkantil Bank Ligában, ahol Jurek Gábor góljával szerzett vezetést az első félidőben a III. Kerület otthonában telt ház előtt. A második játékrészben pedig a küzdeni tudásáról vizsgázott jelesre a csapat.

III. Kerület - DVTK 0-1 (0-1)

III. Kerület: Balázs J. - Kulcsár D., Fejes A., Egerszegi, Bekker (Horváth O., 75.) - Schuszter (Daróczi, 75.), Köböl, Rabatin - Birtalan (Sili, 63.), Barczi - Borvető. Vezetőedző: Kemenes Szabolcs.
DVTK: Póser - Eperjesi, Karan, Szűcs K. - Polgár (Szeles, 62.), Molnár G. (Németh Má., 63.), Lucas, Oláh B., Bertus (Belényesi, 77. ) - Eppel (Horváth Z., 77.), Jurek. Vezetőedző: Kondás Elemér.

Gólszerző: Jurek (0-1) a 21. percben.

A MOL Magyar Kupa 3. fordulójának sorolása

III. Kerületi TVE - Diósgyőri VTK
ESMTK - Fehérvár FC 
Soroksár SC - Kecskeméti TE
Evolution Hungary-Cigánd SE - Zalaegerszegi TE 
Nagyecsed - Ferencvárosi TC 
Eger SE - Debreceni VSC
Gesztely FC Sport-Bau - MTK Budapest 
Credobus Mosonmagyaróvár - Puskás Akadémia FC
Pécsi MFC - Újpest FC
BKV Előre - Paksi FC 
Pilisi LK - Kisvárda Master Good
FC Ajka - Mezőkövesd Zsóry FC
Budaörs - BFC Siófok 
Budapest Honvéd - Dorogi FC
Baja - Szeged-Csanád Grosics Akadémia
FC Dunaföldvár - Gödöllő
Körösladányi MSK - Gyirmót FC Győr
Zsámbék - ETO FC Győr
Szentlőrinc - BVSC-Zugló
Termálfürdő FC Tiszaújváros - Nyíregyháza Spartacus FC
Budafoki MTE - Putnok FC
Unione - Csepel UFC
Aqvital FC Csákvár - Szombathelyi Haladás 
DEAC - HR-Rent Kozármisleny
OPUS TIGÁZ Tatabánya - Szombathelyi MÁV Haladás VSE
Bicskei TC - Tiszakécskei LC
Mezőörs - FC Nagykanizsa 
Békéscsaba 1912 Előre - Kolorcity Kazincbarcika SC 
VLS Veszprém - Komárom VSE
Dunaharaszti - Vasas FC
Kaposvári Rákóczi FC - PTE-PEAC 
Kelen SC - Bonyhád-Majos 

A MOL Magyar Kupa 3. fordulójának mezőnye

NB I. (12 csapat)

Ferencvárosi TC 
Diósgyőri VTK
Kecskeméti TE
Debreceni VSC
MTK Budapest 
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
Paksi FC 
Fehérvár FC 
Kisvárda Master Good
Zalaegerszegi TE 
Mezőkövesd Zsóry FC 

NB II. (18 csapat)

Aqvital FC Csákvár 
BFC Siófok 
Budafoki MTE
Budapest Honvéd 
BVSC-Zugló
Credobus Mosonmagyaróvár
ETO FC Győr
FC Ajka 
Gyirmót FC Győr
HR-Rent Kozármisleny 
Kolorcity Kazincbarcika SC 
Nyíregyháza Spartacus FC
Pécsi MFC
Szeged-Csanád Grosics Akadémia
Soroksár SC
Szombathelyi Haladás 
Tiszakécskei LC
Vasas FC

NB III. (24 csapat)

Észak-Keleti csoport
DEAC 
Termálfürdő FC Tiszaújváros 
Evolution Hungary-Cigánd SE
Eger SE
Putnok FC

Dél-Keleti csoport
Békéscsaba 1912 Előre
BKV Előre 
ESMTK 
Körösladányi MSK

Észak-Nyugati csoport 
III. Kerületi TVE 
Bicskei TC
Budaörs
Dorogi FC
Kelen SC
Komárom VSE
OPUS TIGÁZ Tatabány
Szombathelyi MÁV Haladás VSE 
VLS Veszprém 

Dél-Nyugati csoport
Bonyhád-Majos 
FC Dunaföldvár 
FC Nagykanizsa 
Kaposvári Rákóczi FC
PTE-PEAC 
Szentlőrinc 

Vármegyei I. osztály/BLSZ I. osztály (10 csapat)

Borsod-Abaúj-Zemplén
Gesztely FC Sport-Bau

Bács-Kiskun
Baja

Budapest
Csepel UFC
Union

Győr-Moson-Sopron
Mezőörs

Pest
Dunaharaszti
Gödöllő
Pilis
Zsámbék

Szabolcs-Szatmár-Bereg
Nagyecsed