Pár héttel ezelőtt Tiranában az U17-es Birkózó Európa-bajnokságon Szinay Szabolcs (80 kg) ezüstérmet szerzett, míg Balázs Éda (61 kg) súlycsoportja legfiatalabb indulójaként állhatott fel a dobogó alsó fokára. Fiatal diósgyőri tehetségeinknek azonban nem sok idejük volt a pihenésre, hiszen napokon belül már a korosztály világbajnokságán lépnek szőnyegre Isztambulban, ahová az Eb érmek csak még nagyobb motivációt jelentettek a felkészülésben. 

- Mindkettőjüknek hatalmas lendületet adtak az Európa-bajnoki érmek - kezdte két birkózónk edzője, Juhász Sándor. - Nagyon elszántan és szépen dolgoztak mindketten. Édára az érem mellett jó hatással volt a magyar csapat kiváló közössége is, ami a vb előtti edzőtáborra is megmaradt. Nagyon jó kedvvel ment Tatára és a KIMBA-ra is, ahol előbbi helyszínen felnőtt spórolókkal is együtt készülhetett. Legnagyobb élményei közé tartozott, hogy a japánok olimpiai bajnokával is birkózhatott és készíthetett egy képet. Szabiék pedig nemrég jöttek hazai kirgizisztáni edzőtáborból. Amíg ott volt ugyan nem beszéltünk, de biztosan jó munkát végeztek és nagyban segítette a felkészülését a világbajnokságra.

A korosztályukban ismét fiatalnak számító diósgyőri birkózóknak ez lesz az első világbajnokságuk, ahol mesterük szerint jóval erősebb mezőnyre van kilátás, mint a kontinensviadalon.

- Sokkal erősebb mezőnyre számíthatunk vb-n, mint volt az Eb-n, ráadásul mindketten először fognak világbajnokságon szerepelni. Itt már olyan országok versenyzői is a mezőnyben lesznek, akikkel eddig még nem birkóztak, mint például a japánok vagy az amerikaiak. Egy jó sorsolás viszont sokat számíthat, mivel mindketten jó felkészülés után vannak és fizikálisan is előre tudtak lépni. Ha az esélyeket szeretnénk latolgatni akkor csak a sorsolás függvényében lehet. Ha az jó, akkor Éda az ötbe is bejuthat, ha nem akkor lehet az is, hogy csak egyet birkózik. Szabolcs az Eb-hez hasonlóan Isztambulban is bármire képes lehet, most is ő lehet a súlycsoportja meglepetésembere. Viszont azért is nehéz jóslatokba bocsátkozni, mivel sok olyan versenyző van, akivel még nem birkóztak.

 A sok ismeretlenes egyenletben a DVTK birkózó edzője szerint csak egy biztos van, az, hogy amióta edzőként Diósgyőrbe került 15 évvel ezelőtt nem volt még példa arra, hogy két piros-fehér birkózó is korosztályos vb-n induljon egyszerre, ami lehet, hogy a közeljövőben újra megismétlődik majd.

A világbajnokság IDE vagy IDE kattintva követhető élőben.

U17-es Birkózó Világbajnokság - Isztambul*

Fiú 80 kilogramm - Szinay Szabolcs

selejtezők: hétfő 7:00

elődöntők: hétfő 17:00

vigaszág: kedd 13:00

döntő: kedd 17:00

Leány 61 kilogramm - Balázs Éda

selejtezők: csütörtök 7:00

elődöntők: csütörtök 17:00

vigaszág: péntek 12:00

döntő: péntek 17:00

*(magyar idő szerint)