- Mindenekelőtt gratulálok a csapat teljesítményéhez! Fennállása eddigi legjobb eredményét érte el az MVLC vízilabda csapata. Milyen volt az idáig vezető út?

- Köszönjük szépen! Ez egy nagyon összetett dolog. Az MVLC a Miskolci Sportiskola jogutódja. Amikor négy és fél éve átvettem a klubot, akkor utánpótlás szinten volt 30-40 gyerek, akiknek a fele úszni sem tudott rendesen. Ez az igazság. Egy jól átgondolt koncepció alapján felvázoltam egy ötéves ciklust, ami alatt egy klubot fel lehet hozni az első osztályba. Ha az ember folyamatosan teszi a dolgát, azzal párhuzamosan el kell kezdeni a saját nevelésű gyerekek bevonását a sportágba, és az ő magas fokú képzésüket, így erre is nagy hangsúlyt fektettünk. A vízilabda Miskolcon nem számít tradicionális sportágnak. A városban a labdarúgásnak, a kosárlabdának és a jégkorongnak vannak nagy hagyományai. A vízilabda most „becsapódott” negyedik sportágként.

- Volt már tapasztalata, hogyan kell felépíteni egy klubot?

- Korábban Németországban már szereztem ilyen tapasztalatot. Én egy életen keresztül ebben a sportágban tevékenykedtem, válogatott szinten is űztem ezt a sportot. Konkrét elképzelésem volt arról, hogyan kezdjek neki a munkának, de mindenhez pénz kell. Az elején az OB I/B-ben - egy nagyon alacsony költségvetéssel - sikerült két évig megvetnünk a lábunkat, majd feljutottunk az első osztályba. Tavaly újoncként már a 10. helyen végeztünk, ami nagy szenzációnak számított, hiszen a feljutóknak általában az az elsődleges célja, hogy ne essenek ki. Ehhez a klub struktúráját folyamatosan kellett felépíteni. Elsősorban hozni kellett egy nagyon jó edzőt, mert edző nélkül bármit tehetsz, hozhatsz bármilyen játékost, az nem működik.

- Hogy építették fel a csapatot?

- A vízilabda nagyon konzervatív ebből a szempontból, a másodosztályba nagyon nehéz minőségi játékosokat lehívni első osztályból. Aki az első osztályban szerepel, nem szívesen lép vissza, vagy csak a pályája végén. Mi nem szerettünk volna 38-40 éves játékosokkal dolgozni. Próbáltam fiatal játékosokat igazolni, és az adott év céljának megfelelően összeállítani egy olyan csapatot, ami teljesíteni tudja azt, amit kitűztünk. Ez három éven keresztül sikerült is. A tavalyi év kimondottan jó volt. Idekerült Dr. Sike József vezetőedzőnek. Ő korábban Új-Zélandon dolgozott, a felnőtt és az utánpótlás válogatottakat edzette, képzett, komoly, alázatos és precíz szakember. A tavalyi 10. hely után kicsit nagyobbat álmodtunk, posztokra igazoltunk. Miskolc már a tavalyi évben olyan vízilabda várossá vált, ahová szívesen jöttek és jönnek játékosok játszani. Megpróbáltuk a Miskolci Egyetemet is bevonni, tavaly hat egyetemistánk volt, idén négy egyetemi hallgatónk van, de jövőre is lesz hat vagy hét. Ez azért nagyon fontos, mert aki ide jön egyetemre, az négy-öt évig biztosan Miskolcon marad. Tavaly tizenegy játékos érkezett, idén nem lesz csak három vagy négy igazolás, mert a csapat magja biztosan marad.

- Mennyire volt kellemes meglepetés, hogy bejutott a csapat a rájátszásba?

- Az idei eredményeink mindenkit megleptek, kivéve minket. Őszintén megmondom, hogy én ezt vártam a csapattól. Nagyon jó ötvözete a csapatunk a fiatal és a rutinosabb játékosoknak. Múlt héten voltam Nagyváradon, az utánpótlás válogatottunk ott játszott egy edzőmérkőzést, és ebben a csapatban négy miskolci játékos van. Kíváncsi voltam arra, hogy muzsikálnak. Mind a négyen kiválóan játszottak. Az idei bajnokságban le tudtuk győzni kupameccsen az Egert is, akik tavalyelőtt bajnokok, tavaly ezüstérmesek voltak. A négy olimpiai bajnokkal felálló Ferencvárost meg kellett volna vernünk, végül 7-7 lett az eredmény. A 16 csapatból a teljes ranglistán a Miskolc az ötödik helyen áll, ami több mint szép eredmény. Ezt én sem nagyon reméltem, az első nyolcban reménykedtem.

- Változtak a célok a szezon elejéhez képest?

- Most már egyértelműen az ötödik hely és az Európa Kupa-indulás a célunk. A másik négy csapat is ezt tűzte ki magának, de az előnnyel, amivel rendelkezünk, és azzal a hozzáállással, ami minket jellemzett idáig, nekünk nagyobb esélyünk van erre szerintem. Ha ez sikerülne, akkor minden szempontból átírnánk mindenféle eddigi miskolci sporttörténelmi rekordot.

- Mi lehet a következő év célja?

- A realitás talaján maradunk. Az első négy már más dimenzió. Mi nem panaszkodunk, de anyagi szempontból a középmezőny alján helyezkedünk el. Ha így nézzük, akkor most is jelentősen túlteljesítettünk. A legnagyobb veszély, hogy a játékosainkat elkezdték hívogatni. Van két felnőtt válogatott kerettagunk, van két junior világbajnok a csapatban, van egy kétszeres Universiade-győztes. A következő nagy feladat, hogy egyben tartsuk a csapatot, és három-négy poszton erősítsünk is.

- Van egy csodálatos létesítményünk, van egy jó csapatunk. Van még hely a Kemény Dénes Városi Sportuszoda lelátóin?

- Van, persze. Mindig úgy próbálom szervezni a hazai mérkőzéseinket, hogy ne ütközzön az időpontja a többi miskolci sportággal, főleg a futballal ne. Én is szinte minden mérkőzésen ott vagyok. Nagyon nagy szeretettel várjuk a Diósgyőr szurkolói közül azokat, akik kíváncsiak a vízilabdára. Nem vagyunk DVTK, de miskolci klub vagyunk. Ahogy fent is említettem, a vízilabda mára becsatlakozott negyedikként, és remélem, hogy az eredményeinkkel ki fogjuk érdemelni azt, hogy a szurkolók az eddiginél is nagyobb számban kilátogatnak majd és drukkolnak nekünk is. 

Fotók: minap.hu

Az OB I középszakasz menetrendje:

2017. február 22., szerda
19:30 OSC Újbuda - PannErgy-MVLC

2017. február 25., szombat
18:00 Vasas - PannErgy-MVLC

2017. március 04., szombat
18:00 PannErgy-MVLC - Szolnok

2017. március 08., szerda
19:30 PannErgy-MVLC - Szeged

2017. március 18., szombat
PannErgy-MVLC - OSC Újbuda

2017. március 25., szombat
PannErgy-MVLC - Vasas

2017. március 29., szerda
Szolnok - PannErgy-MVLC

2017. április 01., szombat
Szeged - PannErgy-MVLC

A vízilabda felsőház állása

  1. ZF-Eger 14 13 1 – 179-99 40
  2. Szolnoki Dózsa-Közgép 14 13 – 1 214-91 39
  3. A-Híd OSC Újbuda 14 11 2 1 191-117 35
  4. FTC PQS Waterpolo 14 10 3 1 163-97 33
  5. PannErgy-Miskolci VLC 14 8 3 3 135-122 27
  6. Contitech Szeged-Diapolo 13 6 5 2 136-105 23
  7. Vasas Plaket 13 7 1 5 130-131 22
  8. MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló 14 6 2 6 112-120 20