- Többször beszámoltunk már a tervekről, most viszont már tényekről is be tudunk számolni. Holt tart a kivitelezés?
- Maga a projekt két esztendővel ez előtt indult és most kezd látványos szakaszába érni. A szándék megszületése után több helyszín is szóba került, többek között az új stadion is. Ez volt az elsődleges helyszín, hiszen kézenfekvő lett volna, azonban sajnos a stadionban rendelkezésünkre álló terület nem volt kellően nagy ahhoz, hogy megfelelően komplex centrumot tervezzünk, ezért új helyszínt kellett találnunk. Sikerült egy olyan területet, egy már meglévő infrastruktúrát választanunk, ami a stadionnal közvetlen szomszédságban van, ez a volt Fontana épülete, amely másfél szinten a maga 1000-1200 négyzetméter alapterületével elegendőnek bizonyul az igényeinknek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormány támogatásával Magyarországon egyedülálló módon - és úgy tűnik, hogy elsőként - sikerül létrehoznunk egy nagy sportegyesületi, diagnosztikai és rehabilitációs intézetet. A bontási munkálatokkal elkezdődött a kivitelezés, a munka folyamatosan zajlik, terveink szerint az év második felében át is tudjuk majd adni a központot. Tudjuk, hogy egy építkezés porral és zajjal jár, ezért köszönjük a környéken lakók türelmét és megértését!


- Miért van erre szükség?
- Azt mindannyian látjuk és tudjuk, hogy ahhoz, hogy valaki versenyszerűen sportolhasson, úgynevezett sportorvosi engedély kell, ami csak egy bizonyos fokú orvosi ellenőrzés után adható ki. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a játékos van-e olyan egészségügyi állapotban, hogy a versenysport által igényelt terhelésnek megfeleljen, és biztosak legyünk benne, hogy nem éri semmilyen káros behatás az edzések vagy versenyek során. A sportorvosi vizsgálatok Miskolcon jelenleg nem a sportolási helyszínekhez kötötten, hanem különböző kórházakban zajlanak. Ebben óriási előrelépésre van szükség. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy a versenysporttal kapcsolatos sérülések nagyon gyakoriak. Még a legtudományosabb prevenciós programok alkalmazásával sem mondhatjuk azt, hogy a sérülések teljesen kiszűrhetők. Vannak az úgynevezett non-kontakt sérülések, amelyek megfelelő bemelegítéssel és prevencióval megelőzhetők. És vannak a kontakt sérülések, amik előre nem láthatóak, a játékosok összecsúsznak a kapufával, összerúgnak, összefejelnek, ezeket sajnos kivédeni nem lehet. Ezért mindig is volt és mindig is lesz sérült játékos.

Tudjuk, hogy a sportsérülések esetében különösen fontos az azonnali diagnózis.
- Így van. Hiszen a klub azért igazolja le a játékost, hogy hétről-hétre edzéseken és meccseken teljesítsen, ezért nem csúszhat a gyors beavatkozás. Ha késlekedünk, akkor mire megtudjuk, hogy mi a probléma, már túlhaladtunk a különböző kezelési lehetőségeken is. Pontosan ennek az helyzetnek a megoldására született meg az a terv, hogy Magyarországon regionálisan két-három sportdiagnosztikai központ ezt a problémát meg tudná oldani. Egy külön a sportolók számára készített diagnosztikai központ a legmodernebb MR vizsgálati lehetőséggel, ultrahanggal, radiológiai, kardiológiai és különböző szakorvosi vizsgálati lehetőségekkel azonnal elérhető lenne a sportolók számára, ezzel tehermentesítené a kórházakat a versenysportolók ellátásától.

 

- Ha jól értem, a központban nem csak a DVTK sportolóit, hanem a régió más egyesületeinek játékosait szolgálhatja majd a létesítmény.
- A DVTK neve alatt indult a projekt és annak a támogatása minisztériumi szinten, de a DVTK már nem csupán egy sportág városi klubja, a DVTK-nak regionális szerepe van és nem csak a régióban, hanem hamarosan már Dél-Szlovákiában is érdekelt lesz. Ha csak azt mondanánk, hogy a DVTK sportolóit kezeljük, már az is több mint három megyét fedne le, de természetesen egy ilyen sportdiagnosztikai és rehabilitációs centrum ajtaja nyitva áll az egész ország területéről hozzánk forduló sportolók számára is, ugyanakkor természetesen a régióból érkező sportolók elsőbbséget fognak élvezni.

- A versenysportokon kívül amatőr sportolók is fordulhatnak hozzánk?
- Természetesen. Most folyik a majdani működési struktúránk kialakítása, várjuk majd szeretettel a régió azon amatőr sportolóit is, akik fel szeretnék mérni egészségügyi állapotukat, akik edzéstervet szeretnének, vagy amatőr sportolás közben megsérülnek. Térítés ellenében számukra is nyitva áll majd a központ minden szaktudásával.